13 лютого 2005 р.

Центр розвитку інвестиційного потенціалу української діаспори



Нове приміщення Українського Музею в Нью-Йорку
Зважаючи на чисельність української діаспори за кордоном та ту кількість українських кредитних спілок, банківських установ та просто культурних організацій (наприклад, дивіться перелік на сторінці Брами http://www.brama.com/diaspora/), українська діаспора має величезний потенціал для розвитку та використання. Поступово стара генерація українців, яка ментально та психологічно найбільш завязана на ностальгії за Україною, більше культурною та родинною ностальгією, старіє. Водночас нове покоління української діаспори, насамперед діти вихідців з України, стають більш мешканцями своїх відповідних країн, аніж українцями. Водоночас ментальний звязок і надалі лишається, як й інтерес до свого коріння. Досі цей звязок використовувався насамперед у культурній сфері, проте економічний аспект - саме те, що потрібно зараз.


Фактори для залучення інвестицій:
  • Українська економіка зростає, умови провадження бізнесу покращуються, кредитні рейтинги України як суверенного позичальника, зростають
  • Нестача капіталів, особливо у довгострокові проекти, наприклад покращення інфраструктури
  • Відсотки за кредитами на міжнародних ринках і надалі лишаються високими
Потрібно створити інститут, який би займався залученням фінансових ресурсів української діаспори у проекти на Україні. Оскільки це повязано із багатьма ризиками, така установа має в першу чергу віідінрвати роль каталізатора, просвітника про можливості цього ресурсного потенціалу як в Україні, так і за кордоном.

Приблизні аспекти роботи можливого Центр розвитку інвестиційного потенціалу української діаспори:
  • Організація промоції інвестиційного потенціалу України серед фінансових організацій діаспори
  • Промоція муніціпальних бондів на ринках діаспори
  • Створення та підтримка віртуального інвестиційного центру для малого бізнесу, коли приватні інвестиції із діаспори можуть бути залучені у малий бізнес в Україні
  • Потенційно створення центру для розгляду суперечок стосовно інвестиційних проектів, етичних конфліктів та фактів корупції
Чому Львів?
  1. Оскільки переважна більшість українців за кордоном - вихідці із Західної України
  2. Українські церковні організації мають найбільшу мережу, яку центр може використовувати, а Львів є центром релігійного життя (УГКЦ, УАПЦ)
  3. Львів як економічний центр Західної України, можливість позиціюнувати місто як економічний центр та нарешті випередити Київ
  4. Львів має емоційну значимість в Польщі, яка може стати одним із пріоритетів діяльності Центру із залучення ресурсів діаспори

10 коментарів:

Анонім сказав...

Я думав над такою організацією, це досить перспективна справа. І добрий час для початку.

volodymyrvorobey сказав...

Єдине, чого бракує - щоб міська влада взялася за організацію і виділила кошти (чи знайшла фінансування де-інде, наприклад в тій самій Канадській Агенції з Розвитку). До речі, організувати такий інститут буде трохи коштувати, бо там не студенти будуть працювати, а люди із досвідом роботи за кордоном, із знанням принаймні 3 мов. А це не одну тисячу на місяць коштує в зарплаті ... Може ви вже чули, що хтось працює над цим?

Анонім сказав...

Я думаю це має бути приватна установа, вона більш мобільна/ринкова ...
на мою думку реальним конкурентом може виступити та ж спілка "Самопоміч" оскільки це кошти на їхніх рахунках, для США/Канади це серйозний конкурент
також не варто обмежуватись лише українською діаспорою, фінансовий світ шукає додаткових прибутків, нових ринків. Це установа має надавати гарантії для "спокійного" бізнесу та виступати надійним партнером. Ця організація відноситься до ряду інвестиційних, наскільки мені відомо люди вже працюють у цьому напрямку.

volodymyrvorobey сказав...

Я мав на увазі зовсім інше. Я погоджуюсь, що повинні бути приватні інвестиційні фонди та приватні компанії, що залучають інвестиції, але у моєму пості йшлося про організацію, яка б займалась промоцією Львова та регіона як обєкта інвестицій. Від такої централізованої підтримки виграють всі, - і приватні інвестиційні компанії,і міська влада, яка могла б залучити дешеві кредитні кошти від розміщення муніціпальних бондів десь ближче до діаспори, н-д на біржі в Торонто. Окрема приватна компанія без належної підтримки з боку держави може лише незначно вплинути/переконати великих інституційних інвесторів. Потрібна належна база, підтримка з боку міської влади, а далі - справа за ринком використати цю підтримку та залучити кошти інвесторів.
Стосовно загального залучення інвесторів - так, це потрібно, але це окрема тема. Нам зараз потрібний фокус, потрібна спеціалізація. Якщо не зфокусуватись і розпилюватись на залучення коштів від всіх і скрізь, будемо мати те, що маємо. Потрібні різні компанії, з різним фокусом ... Саме так ринок і працює, принаймні тут, де ринок власне працює.
Дякую за цікаву дискусію

Анонім сказав...

Sorry again no Ukrainian keyboard, gotta do this in english. Few questions:
1. What do you mean by municipal bonds?
2. Economic growth is high in all emerging markets, soverreign rating was increased by S&P or Moody's recently, so what? The primary market is still lagging the only major traders in Ukraine are Socrates, Kiev. Tabling all of this, even major players in Emergin Markets(Czech, Poland,...) do IPO's through London or Street.
3. Seems like you want to keep creating these centres, too much beurocracy. What you need is a charitable organisation registered in foreign countries and also ran in foreign countries. But that costs $$$, good news they already have tons of those as you pointed out through that link.
4. What could definately work is helping people invest. Ultimately, rolling out a rating agency for western Ukraine, since this is so expensive. Probably all of Ukraine, or making a deal with Moody's.
Please do not reply in english, i just don't have the keyboard and can read Ukraine just fine.

volodymyrvorobey сказав...

Цікаво що хтось ще заглядає на цей віртенник (блог). Спробую відповісти.

Кирило, ваша відповідь є абсолютно нормальною реакцією людини, яка чекає на стандартний перебіг подій, коли ринки зроблять свою справу і глобальні інвестори прийдуть на Україну масово через рейтинги Муді і тд

Але моя пропозиція мала іншу мету - показати ті приховані можливості пришвидщення інвестицій, які базуються на культурних особливостях. Буквально минулу неділю я летів зі Львова до Києва і мав приємну розмову із 80+ бабцею з Британської Колумбії, яка відвідувала родину. Вона вже не дає грошей, як колись - її родина вже заробляє достатньо для життя у Львові, але вона хоче вкалади кошти в Україну. Запитання - як це зробити? І зробити легко? Хто може допомогти таким "патріотичним інвесторам"? Канадські банки можуть допомогти їй вкласти кошти в абстрактні "нові ринки", де частка України буде 0,001 або просто 0. Проте Польщі, Індії або Малайзії в їхніх продуктах буде купа.

Я проті бюрократії і проти створення навіть 2 таких центрів - одного достатньо. З толковими людьми. І потрібні конкретні проекти - наприклад ті ж дороги, в які треба мільярди. Або побудова виставкового центру, від відсутності якого Львів втрачає щороку. Вода, оновлення житлового фонду ... Для цього теж потрібні мільйони. Українські банки мають більш привабливі проекти наразі і не мають настільки дешевих ресурсів. Отже, чому не залучити фінансові можливості діаспори для вирішення кардинальних проблем завдяки роботі подібного центру?

ВестернЮніон робить добрий бізнес на переказах заробітчан, але потрібен еквівалент для заможних українців діаспори, який скерує грошові потоки в конретні проекти в Україні.

Стосовно визначення "муніціпальних бондів" - гугл вам допоможе.

Анонім сказав...

Ok, you did strike a point, it's hard for foreigners to invest in Lviv, Ukraine. Municiple bonds are too rare to even be considered. In any case, you are going to have two serious problems. There is no way to rate this debt, Moody's, S&P, Fitch are expensive. Even those buotiqui Russian ones would give killer costs. Second problem is that Monetary policy is uncertain, that's why most Ukrainian issuers do Euro-Bonds. I can keep going, but Ukrainian debt should be tabled for now. How are you going to measure risk-free without Libor, Euribor? Risk premium obviously depends on rating, please refer above. Generally primary market is primitive and dominated by Socratese. Alternatively, you could think of doing private equity, again this is a far shot. Hmmm, how do you invest in Ukraine. I am sure that it's not just the 80 year old's who are up for this. I mean once you do get this rolling, considering that Ukraine is a fairly stable country, risk premiums would be inflated. You might be asking yourself, isn't this the reason for the center? I agree a think-tank or something like that won't hurt. But first question is, is there a point? Maybe, this is already being done? If there is a point, than, before someone pumps a reasonable amount of cash into this, what sort of service can you provide. Advisory, ratign, everything? (I like everything, when you lack resources than you need to improvise:))

Анонім сказав...

Sorry, I meant secondary market is dominated by Scoratese.

volodymyrvorobey сказав...

Кирило, дякую за продовження дискусії. Ринок муніціпальних бондів в Українін розвивається, повільно, але розвивається. Отримання рейтингів і інші процедури опрацьовані. Європейські інвестори обережно, але рухаються на схід. Проблеми з процедурами я не бачу. І достатньо широкий вибір лід-менеджерів.

Але я і далі бачу можливість випуску бондів для специфічної групи інституційних інвесторів - наприклад українські кредитні спільки Канади, або приватні пенсійні фонди або приватні фундації українців діаспори. Тут вже дійсно треба пошукати толкового лідера розміщення.

До речі, ми щось заглибились в тему бондів. Діаспора може бути корисною і на рівні спільних підприємств, навіть на рівні передачі технологій підприємцями - треба комерціалізовувати ці ностальгічні звязки - користь буде обом сторонам.

Наразі
Володя

Unknown сказав...

Відкритий недержавний пенсійний фонд 'Сократ-Майбутнє' і ТОВ 'Компанія з управління активами 'ПІОГЛОБАЛ Україна' спільно з ТОВ 'Львівські цінні папери' запрошують всіх бажаючих взяти участь у семінарі на тему: Недержавний пенсійний фонд 'Сократ-Майбутнє': економічна безпека людини сьогодні і завтра'.
Для безкоштовної участі в семінарі обов’язкова реєстрація у м. Львові: тел.: 8 /032/ 23-77-55, ел.адреса: info@investcentre, контактна особа: Олег Ях.