6 вересня 2007 р.

Оновлення трамваїв у Львові

Якісні сучасні трамваї коштують дорого - неякісні напів-трамваї викликають сумніви щодо доцільності їхнього придбання, значно підняти розцінки за проїзд неможливо без політичного буревію, підняти трохи - нічого зрештою не вирішити. Парадокс львівського транспорту.

Можливий вихід - незначне підняття вартості проїзду із якісним оновленням лише певної трамвайної лінії. Мета такого оновлення - продемонструвати можливість гідного якісного громадського транспорту у Львові. Що таке якісний трамвай:
  • Сучасні трамваї із кондиціонером, опаленням, із гарним дизайном, зручні для різних категорій пасажирів, безшумні як з зовні так із середини, елктронна система передачи сигналу зупинки від пасажирів до водія, із тривалим терміном експлуатації і т.д.
  • Добротний ремонт колії
  • Привітні кондуктори та водії у порядній уніформі (на жаль про автоматизовану систему оплати проїзду думати наразі зарано)
  • Наявність фахівців із ремонту у депо
Як фінансувати такий проект:
  • За рахунок незначної цільової надбавки до вартості проїзду, узгодженої із усіма інстанціями (включити план оновлення до складу собівартості послуг), чітке інформування пасажирів про те, що 50коп. з вартості іде на ремонт певного маршруту, цільова надбавка має діяти 1 рік до початку проекту і років 5-15 після початку (з метою залучення "довгих" коштів), надбавка діятиме на всі маршрути, не лише той, який оновлюватимуть
  • Коштів міського бюджету, які й так передбачені на ремонт
  • Муніціпальної цільової позики на зовнішніх ринках
Який маршрут обрати - наприклад від головного вокзалу до центру - яким пересувається значна кількість як львів'ян так і туристів. Якщо львів'ян переконати у тому, що за додаткові 30коп вони можуть їздити дійсно гідно громадським транспортом, але на жаль лише за одним маршрутом, переконати про необхідність підняття вартості на 3грн., але з новими трамваями на усіх маршрутах, буде значно легше. Проблема львівського трамваю - у недовірі населення до комунальних служб та міської ради добре розпоряджатися коштами. Якщо довести протилежне - продати підвищення вартості проїзду буде значно легше.

Немає коментарів: