27 липня 2008 р.

Оподаткування бездіяльності

Згідно законодавстсва міська влада має право запроваджувати місцеві податки. Фінансування для міського бюджета і так катастрофічно бракує. Яким чином податково стимулювати діяльність, яке спрямована на вирішення соціальних проблем?

Наприклад, багатоквартирні будинки руйнуються через брак фінансування утримання спільних територій, - фасадів, ліфтів, балконів і т.д. Це становить загрозу життя перехожих та псує обличчя міста. Чому не запровадити податок на власників/мешканців тих будинків, які нічого не роблять для їх утримання? Механізм:
1. Визначення проблеми та кошторис та її розв'язання
2. Пропозиція мешканцям багатоквартирного будинку - включаючи певну частину субсидії від міста
3. У випадку відмови - починаємо нараховувати податок
Логіка податку - створенння загрози та спотворення умов життя інших мешканців міста та накопичення витрат на майбутнє для служб міста (у випадку техногенних катастроф).

Впровадження подібних податків, принаймні спроба їх запровадження, здатні спонувати до активізації створення асоціацій власників.

6 коментарів:

Анонім сказав...

>>Чому не запровадити податок на власників/мешканців тих будинків, які нічого не роблять для їх утримання?

чому на мешканців? хіба не ЖЕК має дбати про ліфти, під"їзди та ін. ?

volodymyrvorobey сказав...

Ні, не ЖЕКи, а самі мешканці - скажіть будь-ласка а за які кошти ЖЕК має ремонтувати ліфти та під'їзди? За ті копійки, які вони збирають? Це наївні очікування і хибні уявлення.

І чому мешканці самі не можуть навести порядок в під'їзді? Зробити їх приязними, світлими, чистими.

Це потреба змінити ментальність.

Анонім сказав...

А за що ми тоді платимо?

Анонім сказав...

Власне, Володимире, змінити ментальність. Хто, вибачте, Вам так міски промив? От я сижу, і тримаю в руках квитанцію за оплату житлово-комунальних послуг.
Складові тарифу на послуги з утримання будинків та прибудинкових:
- утримання сходових кліток
- прибирання прибудинк. території
- витрати на освітл. місць заг. кор.
- і т.д.
От тепер скажіть мені, будь-ласка, за що я плачу ті гроші? Коли в під"їзді немає світла, поштові ящики потріщені, ліфт часто не працює, і, я впевнена, це не лише в моєму під"їзді. І я ЩЕ маю платити за утримання під"їзду?

Анонім сказав...

Ну звичайно ідея оригінальна, але сприймати її якось серйозно дуже важко.
От чого я найбільше не люблю коли в нас починають придумувати ровер. Давайте візьмемо цівілозовані країни - німечину, англію, італію, франці, ніхто там податків не запроваджує а мешканців які нічого не роблять, а на вулиці чисто, гарно і приємно.І я думаю що заміть того щоби видумувати всякі дурниці краще б хтось розказав як ця система працює в цивілізованих країнах

volodymyrvorobey сказав...

Аргумент 1: будь-ласка придівіться на суми у Ваших рахунках - Ви би особисто пішли підмітати подвір'я і ремонтувати ліфти за ці гривні?

Аргумент 2: хто Вам заважає створити об'єднання власників будинку і вийти з ЖЕКу? І НЕ платити? Ось і відповідь Тарасові - за Заході (де я мав можливість пожити 8 років) люди платять ВЕЛИКИЙ комунальний податок (сотні євро на рік в Німеччині і Бельгії) ТА зобов'язані утримувати будинки у відповідному стані (і витрати на ремонт можуть на певний % відмінусувати від комунального або державного податку).

В Європі (у тих 4 країнах де я мав можливість жити) ЖЕКів немає - як організацій. Кожен мешканець платить самостійно за сантехників і ремонт даху. Є великий комунальний податок (з будинку і з господарства, тобто зареєстрованих осіб) на прибирання території і т.ін. Несплата тягне до адміністративної відповідальності (для іноземців - із забороною в'їзду в Шенген). Ремонти фасадів і ліфтів - справа валсників помешкань. Є служби, які перевіряють - якщо ліфт не справний - просто пломбують і штрафують за бездіяльність. Те саме стосується ремонтів фасадів і т.ін. Як мешканці організуються - у ТзОВ чи у ВАТ - справа власників квартир чи будинку, і ніяк не держави. Є велика кількість комерційних компаній, які пропонують свої послуги мешканцям - і це коштує відповідно.

Коли буде абсолютно невигідно (через податок) мати занедбаний будинок, мешканці почнуть ВИМАГАТИ від ЖЕКів послуг, створювати об'єднання співвласників та проводити ремонти власноруч.

Наразі ЖЕК - це така собі ефемерна структура, яка чомусь повинна робити ВСЕ за ВСІХ. І яку дуже зручно сварити. Що можуть жіночки, які там працюють?