6 липня 2009 р.

Тюрма на Городоцькій

Для чого у центрі Львові стоїть тюрма (Бриґітка) - можливо наприкінці 19-століття це і справді були передмістя, але зараз, у 21 сторіччі, це є сам центр. Величезна сіра будова, обгороджена колючим дротом, не задіяна у жодний спосіб у життя міста, в самому центрі метрополіса.

В Словенії, Любляні, з тюрми зробили хостел і арт-центр. У хостелі кожна кімната продумана і спланована відомим місцевим дизайнером. Відвідувачі мають можливість вибору, якій камері вони хочуть зупинитись. В арт-центрі постійно відбуваються виставки, події та заходи.

Так, Бриґітка має сумну історію, яку треба поважати, - знаком пошани до минулого повинен стати поступ, життя, рух, в жодному разі не консервація минулого нараз із теперішнім.

Що можна було б зробити:
  • Продумати план - що зробити замісць Бриґітки, - як поєднати вшанування історії та поступ у майбутнє
  • Знайти місця/ділянку за містом та продумати план новітньої сучасної в'язниці, вибити кошти з держбюджету на її побудову (також на відновлення теперішньої)
  • Зробити процес якомога прозорим для того, щоб депутати не встигли оживитись при слові "земля" та не мали можливості закритих розподілів
  • Залучити міжнародні організації - це створило б з центру заклад міжнародного значення, - при всій повазі до місцевих артистів та діячів сфери культури - у них обмаль ваги на міжнародному рівні
Найцікавіше, що можемо - Цитадель-Інн тому добрий приклад.

2 коментарі:

М. К. сказав...

В 1941 році - там масово рострілювали людей, в перший день війни, власне коли німці нападали.

Мій прадід чудом врятувався. Йому про напад, що планувався розказав німецький шпигун, якого кинули в їхню камеру. То він прикинувся непритомним, і його пропустили. А так знищили сотні українців, поляків, євреїв, що були "нє угодні" радянській владі.

Меморіальну дошку можна поставити. І музей - дійсно - нехай слугує доброму ділу. Готель - не знаю. Я б в такому готелі не зупинявся. Але місце дороге і тюрмі - там не місце.

fuxx сказав...

Я за арт-центр. Адже будівля досить велика і у самому центрі Львова.