16 вересня 2009 р.

Використовувати вартість нерухомості

За декілька років вартість нерухомості зросла, криза або не криза, квартири, земля, нерухомість у Львові коштують сотні та тисячі євро за квадратний метр. Іпотека нарешті допомогла багатьом отримати власні квартири. Водночас за відсотком іпотеки Україна значно відстає від інших країн - тобто більшість квартир знаходяться у власності, без іпотечних зобов'язань.

Більшість таких квартир - це спадщина Радянського Союзу, - квартири, отримані від держави і приватизовані. Значна частка людей, які живуть у таких квартирах, або нарікають на малі зарплати та рівень життя, заважають створенню асоціацій співвласників багатоквартирних будинків або ставлять ще якісь вимоги до влади, громади, сусідів тощо. Проте такі люди - заможні, маючи нерухомість, в якій закрита значна вартість, і якою вони не хочуть або не можуть правильно розпоряджатися.

Квартири стали священною коровою, на які не можна зазіхати. Чому? Чому будинки мають ремонтуватися за копійки жеків, коли власники мають квартири вартістю у декілька десятків тисяч і не гривень? Чому є борги за тепло і воду? Чому молодь не може знайти грошей для початку власної справи, коли їхні діди і батьки мають квартири, будинки, дачі?

Що можна зробити
- Розробити фінансові механізми, за яким мешканці можуть отримувати фінансування для власних потреб, потреб утримання будинків тощо, за рахунок часткового і мінімального використання іпотечних механізмів, з покриттям ризиків страховими компаніями та за мінімальними відсотками
- Створити пул (групу) банків та фінансових установ, які матимуть доступ до страхування своїх ризиків містом за умови надання кращих умов для мешканців міста (дешевих кредитів для певних потреб - наприклад тих самих ремонтів будинків)
- Встановити жорсткий контроль над використанням інформації про можливості схеми, з метою уникнення шахрайства, особливо із людьми похилого віку; залучити соціальну службу до донесення інформації про можливості до цільової групи
- Створити механізм підтримки молодих підприємців - які отримували б кошти за рахунок застави часткової застави нерухомості родичами та допомогу від професійних організацій підтримки бізнесу (для супроводу ідей)

Для чого
- Дати можливість людям старшого віку мати кращий достаток, передавши частину виплат за іпотечним кредитом своїх спадкоємцям (дозволити людям старшого віку розкрити та використати частину вартості своєї нерухомості)
- Дати можливість мешканцям будинків провести капітальні ремонти, із внесками від всіх - і тих, хто має кошти, і тих, хто немає грошей але має нерухомість у такому будинку (за рахунок нової схеми)
- Дати можливість батькам та родичам підтримати підприємливі ідеї своїх дітей та родичів - за рахунок часткової застави нерухомості

3 коментарі:

fuxx сказав...

Якась утопічна ідея.

За таких розкладів половина мешканців залишиться без квартир. Інше частина буде сплачувати іпотечні зобовязання своїх батьків. Жеки взагалі стануть золотими...

Romko сказав...

Володя,

точної цитати не пригадаю, але ще Адам Сміт казав, що від усіх цих операцій купи-продай-прокредитуй з нерухомістю рівень добробуту в суспільстві не зростає ні на грам, ні на тонну. Окремих індивідуумів, - так, але не суспільства загалом.

Тепер конкретно по кожному пункту того, що ти зібрався робити :о)))

- Фінансові механізми вже існують, їх не треба розробляти. Це споживчі кредити і іпотека. В Україні ці механізми працюють адекватно (а може й значно краще), ніж дозволяє загальне регулятивне середовище і просто практика

- Надавати комусь певні привілеї від держави - шлях до корупції; в Україні - це гарантована корупція

- "а контрольори - хто"? черговий варіант старої пісні про те, що в нас чиновники погані і не справляються. Давайте придумаємо ще якусь чергову службуі наберемо туди ще чиновників, контролювати, як працюють інші чиновники, може хоч вони будуть справлятися. Одним словом, марнування коштів платників податків в нормальній країні і ріст корупції та бюрократії. В Україні - чергове джерело ускладнень для будь-кого, хто щось хоче робити.

- що таке часткова застава? це типу "6 кубічних метрів квартири біля північної сторони кухні на висоті 1м від підлоги"?
А якщо ж мова йде про звичайний кредит під заставу житла - то флаг в руки, що заважає?

Щодо "для чого"
- ради Бога. Най собі старші люди покращують добробут. Що заважає старшим людям продати квартиру, купити щось невеличке і привіт передавати спадкоємцям з довколосвітньої подорожі?
- я десь пропустив - одні за ремонт платять, а інші ні, бо в них є СХЕМА? Що за схема?
- я вже писав: так само як не можна "частково" продати 6 метрів кубічних простору в квартирі, так само їх не можна віддати в заставу.

Анонім сказав...

Спасибо за новост