16 серпня 2004 р.

Освітлення міста вітром

Як вирішити проблему хронічної нестачі зовнішнього освітлення у Львові з нестачою коштів у міському бюджеті?

Створення на замовлення Львівської міськради спеціального вітроенергогенератора, який можна розмістити у міській зоні (переважно всередині львівських дворів).

Вимоги: повна звукоізоляція, вібростійкість, дизайн, енергогенерація та ін.

Використання генератора – генерованої енергії повинно вистачати для освітлення будов/будови, де розміщується генератор (зовнішнього освітлення).

Кожен генератор повинен містити спеціальну систему само-освітлення та “стовбовий” потік світла. Щороку у певний день (наприклад, день охорони довкілля) усі генератори, що є в місті, повинні бути запалені у певний момент, найкраще у пеаній послідовності, щоб створити певний ефект від спостереження для глядачів. Таке суцільне само-освітлення вітрогенераторів повинно відбуватись лише один раз на рік для підтримки туристичного ефекту (“щось таке, на що варто подивитись”).

Фінансування міськрадою, - початкові інвестиції в розробку генераторів та енергозберігаючих приладів освітлення. Зиск, - економія коштів на освітлення, - бюджет на технічну підтримку генераторів, але без необхідності платити за електрику. Більше світла в місті за такі самі бюджетні кошти. Можливість залучення коштів населення, - якщо мешканці будинку хочуть зробити щось подібне у своєму власному будинку, - можуть звернутись до когось конкретного. Особливо цікаво для будинків у старому місті на вуличках, що не дуже освітлюються.

Загроза - приватизація будинків, необхідність узгодження в усіма мешканцями.

Подивитись можливість залучення до цього Львівобленерго (чи є у них монополія на подібну практику). Якщо є – потрібно залучати обленерго до цього, але найкраще створення окремої організації, яка в довгострококому періоді може допомагати організувати щось подібне в інших містах (патентування?).


Залучення виробників ламп та засобів освітлення (наприклад, Іскра, можливо Тернопыльську Варту-Шредер або інші заклади, що займаються питаннями освітлення в Україні, - наприклад з цієї статті в Галиціких Контрактах або з цього переліку установ світлотехнічної галузі), - створити енергозберігаючи технології, що можна буде використати де-інде.

Участь консорціумів, бажано залучення іноземних партнерів, особливо таких, що можуть розповсюдити технологію (не лише технічне ноу-хау, але й повну програму сталого освітлення).

1 коментар:

boroda сказав...

Це не влада повинна цим займатись а неперешкоджати людям які хотіли б цим проектом зайнятись.
А люди є які заянялись цим проектом так влада недасть почати розвиток цієї галузію А обл.енерго в тому певна річ не зацікавлений то що вони змушені будуть зупинити підвищення плати за ел.енергію .
Я вважаю що це повинна бути приватна структура яка сама себе контролювала без втручання влади..
г.МОНОПОЛІЯ