22 лютого 2007 р.

Бідність вчителів

Зарплати вчителям платять з місцевого бюжету (наскільки мені відомо), коштів на підвищення зарплати хронічно не вистачає і виділяються ці кошти мало не за залишковим принципом. І це тоді, коли школа - основа добробуту майбутнього. І блюзнірством є будь-які заяви про збільшення зарплати, допоки зарплата пересічного вчителя не буде принаймні 4000грн на місяць - коли вчитель може прогодувати родину і жити нормальним життям (відпочинок, квартира і т.д.).

Водночас усі чудово знають про ринок репетиторства - особливо розумні викладачі не мають іншого вибору для виживання. Це натуральний чорний ринок, який не регулюється, який часом переростає у корупцію (поступання у вузи), де готівка обмінює руки без жодних податкових зобовязань. Народ передає один одному про добрих і поганих репетиторів, рекомендуть і відговорюють і тд. Є проблема - і рішення полягає не у тому щоб закрити на неї очі (уникнути відповідальності), і не у тому щоб заборонити (підштовхнути викладачів за межу виживання).

Чому не спробувати:
- Створити офіційний ринок репетиторів, із їхньою реєстрацією як СПД або якимось іншим способом легалізувати практику. Надати розяснуючі матеріали для практикуючих викладачів.
- Обумовити рівень якості наданих послуг і створити сторінку, де учні, батьки можуть надавати свої відгуки, навіть оцінювати якість наданих послуг.
- Створити фонд, до якого можуть звернутись батьки та отримати безкоштовні або дуже дешеві ваучери, якими вони можуть оплачувати послуги репетиторів, але лише офіційно зареєстрованих. Це заохочуватиме перехід з тіньової у нормальну економіку репетиторів.
- Встановити методичні рекомендації стосовно балансування безкоштовної освіти та платного репетиторства - потрібно уникати ситуацій, коли викладач стає у першу чергу бізнесменом. Думка учнів, батьківських рад та методичних комітетів буде вирішальною.
- Всіляко пропагувати та заохочувати батьків користуватися лише офіційними репетиторами. - Допомагати викладачам у знаходженні правильного балансу між основною та побічною роботами, а також професійним розвитком. Потрібно створити банк додаткових робіт вчителів та пропагувати реальні випадки - хтось друкує книжки, хтось робить дослідження, хтось перекладає у вільний від школи час - вчителі теж мусять вчитися жити краще за умов, які склалися. Потрібно позбутися таврування тих, хто пробує заробляти більше. Але потрібно робити це виважено і поступово.

Зрештою, зарплати мають зростати.

1 коментар:

Unknown сказав...

Я настільки вдячний Elegantloanfirm за те, що ви допомогли мені отримати кредит у розмірі 600 000,00 доларів США за допомогою кредитного працівника Расса Гаррі, що я вам вічно вдячний. Моє життя перевернулося, мої фінанси влаштувалися, я зараз володію бізнесом, який я використовую для піклування про потреби моїх сімей. Я так вам вдячний, містере Русс, і Бог вас благословить. Ви можете зв’язатися з ними за фінансовою допомогою електронною поштою: Elegantloanfirm@hotmail.com для отримання фінансової допомоги.